Sinterklaas en autisme

Tips voor Sinterklaas en autisme

Sinterklaas en autisme is geen goede combinatie. Weg zijn de orde, rust en regelmaat waar een kind met autisme nou juist zo op is gesteld. Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om het toch een beetje overzichtelijk en leuk te houden voor je kind! Mijn oudste zoon Johan (14) heeft de diagnose Syndroom van Asperger met kenmerken van ADHD. Een hele mond vol! Hij werd geboren op 3 december in plaats van de geplande 8 januari. Ik zeg weleens gekscherend tegen hem dat hij de gezellige decembermaand niet wilde missen en daarom vijf weken eerder ter wereld kwam. Maar goed, alle gekheid op een stokje, zo’n verjaardag vlak voor Sinterklaas zorgt voor nog meer stress en spanningen!

Basisschool

Tijdens de basisschoolperiode van Johan heb ik vooral geroeid met de riemen die ik had. Tenminste, ik had lange tijd wel het idee dat er “wat” was, maar ik leek de enige te zijn die het zo zag. Natuurlijk was het ieder jaar wel hetzelfde liedje. Zo tegen eind november stuiterde Johan door het huis en was er door de overprikkeling geen land meer met hem te bezeilen. Ook toen we de diagnose eenmaal hadden, hebben we er eigenlijk nooit zo bij stil gestaan dat we in november beter een plan van aanpak konden opstellen.

Speelgoed

Daarnaast speelde Johan weinig met speelgoed. Hij had zijn favoriete treintjes van de Ikea en zijn boeken, meer had hij eigenlijk niet nodig. Niet dat ik het niet geprobeerd heb hoor. Iedere Sinterklaas kwam ik weer met de leukste knutselspullen en wat al niet meer op de proppen, maar het interesseerde Johan gewoon echt geen ene moer…Wat dat betreft was de diagnose autisme een geschenk. Eindelijk kon ik het gevoel loslaten dat Johan “moest” spelen. Wat niet in een kind zit, kun je er ook uiteindelijk ook niet uithalen.

Middelbare school

Het grote voordeel van het Syndroom van Asperger vind ik toch de leerbaarheid. Johan zit inmiddels in 3 vwo en nog steeds lijkt hij ieder jaar beter om te kunnen gaan met de stress en de spanningen die de decembermaand steevast met zich meebrengt. Maar dat er vooruitgang in zit, betekend niet dat hij er helemaal geen last van heeft!

Sinterklaas en autisme: tips voor de sinterklaasperiode

Tegenwoordig is er gelukkig veel meer aandacht voor kinderen die gevoelig zijn voor veranderingen. Heb je het gevoel dat jouw kind wel een beetje hulp kan gebruiken bij het verwerken of in toom houden van alle prikkels? Dan heb ik hier een aantal tips voor je:

aftelkalender sinterklaas
  • Wees duidelijk: Maak inzichtelijk wanneer Sinterklaas aankomt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een aftelkalender. Plan op deze kalender ook gelijk in wanneer de schoen gezet mag worden en wanneer pakjesavond gevierd wordt. Denk hierbij ook aan het plannen van de viering op je werk en de sportvereniging etc.
  • Wees voorspelbaar: Een kind met ASS houdt meestal niet zo van verrassingen. Wees dan ook zo voorspelbaar mogelijk. Dit doe je ook wanneer je ergens heengaat, dus waarom zou je dat ook niet doen in de sinterklaasperiode? Koop lekker samen die schoencadeautjes en pak ze gezellig samen in. Als je kind daar blij van wordt is dat een prima oplossing, toch?
  • Maak afspraken: Spreek bijvoorbeeld via een mailwisseling af dat Zwarte Piet langskomt om wat in het schoentje te doen. Doe hierbij net of het de normaalste zaak van de wereld is. Vind jouw kind het eng dat Zwarte Piet in huis komt? Zet de schoen dan op een plek buitenshuis.

Sinterklaas en autisme: tips voor pakjesavond

  • Dagplanning: Maak voor deze spannende dag een duidelijke dagplanning zodat je kind precies weet waar het aan toe is. Hanteer hierbij zoveel mogelijk de normale gang van zaken. Plan ook de nodige rustige momenten in. Maak bijvoorbeeld een lekkere wandeling of bak gezellig pepernoten!
  • Hulptroepen: Wees vooral ook eerlijk naar jezelf toe. Kun je op deze dag wel wat hulp gebruiken, schroom dan ook niet om dat aan jezelf toe te geven en vraag om die hulp!
  • Maak afspraken: Vertel eventueel hoeveel cadeaus je kind krijgt en spreek af wie wanneer welk cadeau mag open maken. Maak ook een duidelijke afspraak over wanneer er gespeeld mag worden met de nieuwe cadeaus. Worden de prikkels teveel en wil je kind zich terugtrekken om even tot rust te komen? Zorg dan dat je van tevoren ook hebt afgesproken waar, wanneer en hoelang dat mag.
  • Benader het positief: Geef je kind een taak zoals het papier opruimen of het inschenken van drinken. Als je merkt dat je kind het niet meer naar zijn zin heeft, brei dan een einde aan het uitpakken van de cadeaus. Spreek af dat je morgen weer verder gaat.
  • Zwaai Sinterklaas uit: En dan is het 6 december en is de Sint zomaar opeens weer vertrokken. Omdat dit voor veel gevoelige kinderen lastig is verzorgen steeds meer woonplaatsen naast een intocht ook een uittocht met een officieel afscheid

Ja, er zal best wel het een en ander misgaan. Het is nu eenmaal een spannende periode. Maar wees niet te streng voor jezelf en probeer toch zoveel mogelijk te genieten van deze spannende, maar toch ook leuke en gezellige tijd. Wil je meer lezen over Sinterklaas en autisme? Dat kan op Spectrum Brabant.

Een reactie op “Tips voor Sinterklaas en autisme

  1. Pingback: De aftelkalender | Maakt tijd inzichtelijk - Kauwsieraden & meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van kauwsieradenenmeer.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 2045 reviews.